Nyttig och god soppa som är allra bästa att göra på hösten när rotfrukterna är som bäst på våra breddgrader. Servera laxsoppan med ett gott rågbröd.
Rysk laxsoppa
Ingredienser (4 portion)
2 fiskbuljongtärningar
1 liter vatten
3 morötter
2 palsternackor
1 liten rotselleri
½ purjolök
1 liten gul lök
500 g laxfilé
2 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
3 msk kapris
15-20 gröna oliver med piemento
1 dl torrt vitt vin
1-2 tsk salt
1 tsk torkad timjan
Tillagning
Smula fiskbuljongtärningarna i en stor kastrull och häll på vattnet. Låt koka upp.
Strimla morötter, palsternacka, rotselleri, purjolök och gul lök. Lägg ner det i det kokande vattnet.
Låt koka upp och koka sen i 8 minuter.
Dela laxen i kuber (c:a 2 cm stora).
Halvera oliverna.
Tillsätt vin, lax, tomatpuré, oliver, kapris, vitlök, salt och timjan.
Koka upp låt sjuda i ytterligare 4 minuter.