Räksallad med melon och blåbär

Klara Dessers goda och supernyttiga räksallad.

[ssba-buttons]

Ingredienser (8 portion)

1 kg skalade stora räkor, miljömärkta, eller dubbelt så mycket med skal
2 cantaloupemeloner
2 paket sugar snaps eller sockerärter
50 g pumpakärnor
färsk dill
3 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
salt och peppar
1 tsk örtkrydda
gröna salladsblad
2 askar färska blåbär acirka 150 g
4 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
salt och peppar

Tillagning

Tina och skala räkorna. Lägg åt sidan så länge.

Skala melonerna och skär i bitar. Dela sugar snapsen på längden och förväll dem eventuellt någon minut. Annars smakar de gott även okokta.

Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna. Hacka dillen. Blanda olivolja och vinäger och smaka av med salt, peppar och örtkrydda.

Skölj salladsbladen och lägg dem på ett stort fat eller i en stor skål. Fördela melonbitar, sugar snaps, blåbär och pumpakärnor över salladen.

Riv vitlöken fint och häll olivolja i en stor stekpanna eller i en wokpanna. Lägg i vitlöken, rör runt och lägg sedan snabbt i räkorna. Låt det fräsa en kort stund, helst inte mer än 1 minut. Lägg på en tallrik så att räkorna får svalna lite och låt dem sedan ligga på toppen av salladen. Strö över den hackade dillen och servera genast.

Komplettera eventuellt med kokta linser eller hel kokt bulgur eller dinkelkorn.

Fler liknande recept