Oxgryta

Ett enkelt och riktigt gott recept på oxgryta (B½uf en daube) skapat av Danyel Couet. Bilden är tagen av David Loftus.

Ingredienser (4 portion)

1 kg högrev
50 g osaltat smör
3 msk matolja
1 tsk paprikapulver
1 tsk espelettepeppar (eller chilipeppar)
2 gula lökar, klyftade
6 vitlöksklyftor, krossade
2 morötter, i slantar
1 dl rödvin
100 g rökt sidfläsk, i 1 ½ x 1 ½ cm stora tärningar
2 burkar krossade tomater
1 tsk timjanblad
3 färska lagerblad
ca 12 smålökar
vinägerr
salt och krossad svartpeppar

Tillagning

Salta och peppra högrevet runt om. Hetta upp hälften av smöret och oljan i en stekgryta, bryn köttet runt om tills det fått ordentligt med färg. Krydda med paprikapulver och espelettepeppar.

Hetta upp resterande smör och olja i en stekpanna. Bryn lök, vitlök och morot. Lägg över i stekgrytan.

Tillsätt vin, sidfläsk, tomater, timjan och lagerblad i grytan, koka tills köttet är mört, ca 1 1/2 timme.

Koka smålökarna i saltat vatten med några droppar vinäger ca I0 minuter.

Servera grytan med den kokta löken.

Fler liknande recept