Klassisk kycklingrätt som blir extra god om den tillagas i lergryta. Detta recept på örtagårdskyckling beskrivs hur man gör både om man väljer hel kyckling och kycklingfilé.
Örtagårdskyckling
Ingredienser (4 portion)
1 stor kyckling eller 3-4 kycklingfiléer
½ purjolök
2 msk repad färsk timjan
2 msk hackad färsk rosmarin
2 lagerblad
1 vitlöksklyfta
salt
nymald vitpeppar
2-3 msk olivolja
Gräddsås
3 dl skyn från grytan utspädd med vatten
2 dl vispgrädde
1 msk koncentrerad kycklingfond
2 msk hackad timjan
1 msk hackad rosmarin
1 msk pressad citron
2 ½ msk maizena
Tillagning
Lägg hela lergrytan i blöt i kallt vatten i minst två timmar.
Med hel kyckling: Smaksätt kycklingen genom att stoppa in timjan, rosmarin och purjolökshack i buken.
Salta och peppra på in- och utsidan. Avslutningsvis knyts en kryddbukett, med lagerblad, direkt på fågelns bröst.
Lägg kycklingen i lergrytan, ringla över lite olivolja, på med lock och in med allt i kall ugn.
Först med grytan inne i ugnen sätts värmen på och ugnen värms till 250 grader.
Beräkna stektiden till 1 timme och 20 minuter, från dess att grytan sätts in.
Låt den färdigstekta kycklingen vila på skärbrädan en stund innan den delas.
Med kycklingfiléer: Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg kycklingfiléerna i en lergryta.
Salta och peppra.
Lägg på locket och sätt in i ugnen i 20 minuter.
Placera purjo, örtkryddor, lagerblad och tunnt skivad vitlök på kycklingfiléerna.
Sätt in lergrytan i ytterligare 30-40 minuter tills kycklingen är genomstekt.
Gräddsås: Mät upp skyn i kastrull. Späd med vatten om vätskemängden inte är tre deciliter och tillsätt grädde.
Red såsen med maizena och krydda med kycklingfond och hackade örter.
Sjud fem minuter och smaka av med pressad citron.
Sila såsen.
Servera med kokt ris eller potatis.