Nyttiga piroger

Goda och nyttiga piroger som man mår bra på. Dessutom är de perfekta som matlåda om det skulle bli några över.
Servera med tzatziki och en fräsch sallad.

Ingredienser (4 portion)

Deg
4 dl vetemjöl
175 g smör eller margarin
1 tsk salt
½ dl kallt vatten
Fyllning
½ rödlök
½ grön paprika
1 liten burk svarta bönor
1 liten morot
300-400 g nötfärs
rapsolja
salt
peppar
chilipeppar
Pensling
1 ägg

Tillagning

Degen: Lägg alla ingredienser i en matberedare och kör till en smidig deg.

Lägg kallt i minst en timme.

Fyllning: Hacka rödlök och paprika fint.

Skala och riv moroten grovt.

Häll de svarta bönorna i en sil och spola av.

Bryn köttfärsen i en het stekpanna. Låt svalna lite.

Lägg alla ingredienser till fyllningen i en skål och blanda ordentligt. Smaka av med salt och pepparsorter.

Sätt ugnen på 200 grader.

Kavla ut degen i omgångar mellan ett dubbelvikt ark bakplåtspapper (mjöla eventuellt lite om degen är för klibbig).

Dela varje omgång i fyra trianglar och lägg 2 msk köttfärsröra på varje bit och vik ena halvan över den andra.

Nyp ihop dem ordentligt i kanterna.

Pensla pirogerna med uppvispat ägg

Grädda dem i mitten av ugnen i 15-20 minuter.

Fler liknande recept