Nässelsoppa med späda örter

Den här soppan får mig på vårhumör. Jag får energi till att sätta igång med allt som ska göras i trädgården. De späda nässlorna och en hel drös med skott av vårens första örter gör soppan laddad med vitaminer. Lakritssmaken från anis, fänkål och Pernod är utmärkt till nässlorna.

Ingredienser (6 portion)

2 små potatisar
3 färska knipplökar eller 4 kajplökar (kallas även skogslök)
1 msk smör
1 ½ liter kraftig höns- eller kalvbuljong
malen anis eller fänkålsfrön
½ liter späda nässlor
1 liter blandade späda skott av humle, libbsticka, maskros, ängssyra, spansk körvel, gräslök, bladpersilja, ev. lite spenat
1 krm riven muskotnöt
2 msk smör
salt och vitpeppar
Att lägga i soppan vid serveringen om man önskar
1 dl vispgrädde
½ msk Pernod
späda dragonskott
pocherat ägg, gärna vaktelägg
smörbrässerad fänkål

Tillagning

Skala potatisen och tärna den grovt. Ansa den färska löken och hacka den.

Hetta upp en stor kastrull med smör. Fräs potatis och lök mjuka, de ska inte få färg.

Häll i buljongen, smaka av med lite anis eller fänkål och låt sjuda i cirka 20 minuter med locket på glänt.

Skölj de späda nässlorna och örtskotten. Hacka dem grovt och lägg ner i grytan. Sjud i cirka 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och muskot. Tillsätt smöret.

Lägg soppan i matberedaren. Om du inte får plats med allt kan du mixa den i flera omgångar.

Häll den knallgröna soppan i kastrullen och värm den. Smaka av med salt, peppar, anis eller fänkål.

Vid serveringen kan man låta vispad grädde som är smaksatt med Pernod smälta ner i soppan. Garnera eventuellt med finstrimlad vitlöksblast och späda dragonskott.

You May Also Like



* = Obligatoriskt fält