En mycket praktisk bjudrätt om man väntar gäster på en vardag. Passar bästa att göra på sensommaren eller hösten då de svenska rotsakerna är som godast.
Laxgryta
Ingredienser (4 portion)
400 g laxfilé
3 morötter
2 rotselleri
8 potatisar
½ purjolök
5 dl vatten
2 fiskbuljongtärningar
½ msk färsk timjan, repad
1 msk tomatpuré
2 msk citronsaft
3 msk färskost
salt
vitpeppar
Tillagning
Skala och strimla morötter och selleri
Skala potatisarna och skiva dem ganska grovt.
Ansa och skär purjolöken i bitar.
Lägg alla rotfrukterna och purjolöken i en gryta och häll över vattnet.
Tillsätt smulad buljong, timjan, citronsaft och tomatpuré. Låt allt koka under lock ca 10 minuter.
Skär laxen i kuber. Lägg ner dem i grytan och låt det sjuda i ytterligare c:a 5 minuter.
Rör ner färskosten och låt den smälta under försiktig omrörning. Smaka av. Servera genast.