Lättrimmad ungsbakad lax med rotfrukter

Enkel festrätt med läcker lax och nyttiga rotfrukter.

[ssba-buttons]

Ingredienser (4 portion)

600 g laxfilé
100 g vanlig svenskt salt
1 liter kallt vatten
1 kg rotfrukter (palsternacka, morötter, potatis, purjolök och fänkål)
olivolja
salt
nymalen svartpeppar
Ostsås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 ½ dl mjölk
1 ½ dl vispgrädde
2 dl riven vällagrad ost
1 tsk torkad dragon
1 äggula

Tillagning

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda salt och vatten tills allt salt löst sig.

Låt portionsbitar av lax ligga i laken i 5-10 minuter.

Låt rinna av.

Smält smöret och pudra över vetemjölet. Rör om.

Tillsätt grädde och mjölk. Låt koka upp under omrörning.

Sjud någon minut.

Ta kastrullen av värmen och tillsätt osten, dragon och äggulan.

Låt svalna lite.

Skär rotsaker i mindre bitar.

Lägg dem i en långpanna och ringla på olivolja. Salta och peppra.

Grädda i 30-40 minuter.

Lägg laxen i en smord form och bred ut ostsåsen över.

Gratinera i 15-20 minuter.

Fler liknande recept