
En rätt som sköter sig själv i ugnen. Frisk och god och dessutom snygg. Servera med bröd och sallad, eller pasta, ris eller bulgur.
En rätt som sköter sig själv i ugnen. Frisk och god och dessutom snygg. Servera med bröd och sallad, eller pasta, ris eller bulgur.
ca 1 kg kyckling i delar
salt
svartpeppar
1 tsk timjan, torkad, eller dubbelt så mycket färsk
1 tsk rosmarin, torkad, eller dubbelt så mycket färsk
smör
6 vitlöksklyftor
8 schalottenlökar
2 citroner
1 ½ dl torrt vitt vin
½ dl vatten
20 oliver, svarta och gröna
2 msk balsamvinäger
Värm ugnen till 200 grader.
Snitta de tjocka delarna på kycklingen. Salta och peppra. Finhacka timjan och rosmarin. Klappa in hälften av kryddorna runt kycklingdelarna. Bryn kycklingen i smör till fin färg.
Lägg över i en smord ugnssäker form. Lägg vitlöksklyftor med skal, skalad men hel schalottenlök och halverade citroner runt kycklingdelarna. Strö resterande rosmarin och timjan över. Häll på vin och vatten.
Sätt in i ugnen ca 30 minuter. Ta ut och tillsätt oliverna. Kör i ugn ytterligare ca 10 minuter tills kycklingen är färdig.
Ringla balsamvinäger över kycklingen. Har man färska kryddor är det snyggt.