Kyckling i lergryta med örter och citrus

Att tillaga kött av olika slag i lergryta är riktigt bra. Jag har upptäckt att speciellt kyckling mår bra av den extra vätska som lergrytan bidrar med. Kötet blir underbart saftigt och allt man lägger i grytan ger extra intensiv smak.

Citrusfrukter innehåller fytokemikalier vid namn flavonoider. En annan fytokemikalie som citrusfrukterna är ganska ensamma om att innehålla är hesperidin. Hesperidin är blodtryckssänkande, antiinflammatoriskt och kolesterolsänkande.

[ssba-buttons]

Ingredienser (4 portion)

1 hel kyckling, gärna ekologisk
3 vitlöksklyftor
salt och peppar
1 msk örtkrydda
1 apelsin, gäma blodapelsin
1-2 citroner
1 kruka färsk basilika
några kvistar färsk rosmarin
några kvistar färsk mynta eller andra valfria kryddor
1 burk oliver, garna svarta kalamataoliver
2 msk olivolja

Tillagning

Sätt ugnen på 175 grader.

Lägg lergrytan i blöt minst 10 minuer.

Skär vitlöksklyftorna i tunnare skivor och peta in dem under skinnet på kycklingen.

Klappa in ganska rikligt med salt och peppar på kycklingens skinn. Klappa också in örtkryddan.

Lägg kycklingen i lergrytan.

Skär citrusfrukterna i skivor och lägg runt kycklingen, gärna så att de ligger lite mot. Några kan man också stoppa in i kycklingen.

Fördela de färska örterna i mindre kvistar och placera ut dem runt, under och i kycklingen. Häll också oliverna i grytan.

Toppa med 2 msk olivolja och ställ in i ugnen med locket på .

Låt stå tills köttet är vitt och inte något rött syns närmast benen när du skär i den tjockaste delen. Tiden beror på storleken på kycklingen, så det bästa är att titta efter.

Fler liknande recept