Kyckling i lergryta med örter och citrus

Att tillaga kött av olika slag i lergryta är riktigt bra. Jag har upptäckt att speciellt kyckling mår bra av den extra vätska som lergrytan bidrar med. Kötet blir underbart saftigt och allt man lägger i grytan ger extra intensiv smak.

Citrusfrukter innehåller fytokemikalier vid namn flavonoider. En annan fytokemikalie som citrusfrukterna är ganska ensamma om att innehålla är hesperidin. Hesperidin är blodtryckssänkande, antiinflammatoriskt och kolesterolsänkande.

Ingredienser (4 portion)

1 hel kyckling, gärna ekologisk
3 vitlöksklyftor
salt och peppar
1 msk örtkrydda
1 apelsin, gäma blodapelsin
1-2 citroner
1 kruka färsk basilika
några kvistar färsk rosmarin
några kvistar färsk mynta eller andra valfria kryddor
1 burk oliver, garna svarta kalamataoliver
2 msk olivolja

Tillagning

Sätt ugnen på 175 grader.

Lägg lergrytan i blöt minst 10 minuer.

Skär vitlöksklyftorna i tunnare skivor och peta in dem under skinnet på kycklingen.

Klappa in ganska rikligt med salt och peppar på kycklingens skinn. Klappa också in örtkryddan.

Lägg kycklingen i lergrytan.

Skär citrusfrukterna i skivor och lägg runt kycklingen, gärna så att de ligger lite mot. Några kan man också stoppa in i kycklingen.

Fördela de färska örterna i mindre kvistar och placera ut dem runt, under och i kycklingen. Häll också oliverna i grytan.

Toppa med 2 msk olivolja och ställ in i ugnen med locket på .

Låt stå tills köttet är vitt och inte något rött syns närmast benen när du skär i den tjockaste delen. Tiden beror på storleken på kycklingen, så det bästa är att titta efter.

Fler liknande recept