Att tillaga kött av olika slag i lergryta är riktigt bra. Jag har upptäckt att speciellt kyckling mår bra av den extra vätska som lergrytan bidrar med. Kötet blir underbart saftigt och allt man lägger i grytan ger extra intensiv smak.
Citrusfrukter innehåller fytokemikalier vid namn flavonoider. En annan fytokemikalie som citrusfrukterna är ganska ensamma om att innehålla är hesperidin. Hesperidin är blodtryckssänkande, antiinflammatoriskt och kolesterolsänkande.
1 hel kyckling, gärna ekologisk
3 vitlöksklyftor
salt och peppar
1 msk örtkrydda
1 apelsin, gäma blodapelsin
1-2 citroner
1 kruka färsk basilika
några kvistar färsk rosmarin
några kvistar färsk mynta eller andra valfria kryddor
1 burk oliver, garna svarta kalamataoliver
2 msk olivolja
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg lergrytan i blöt minst 10 minuer.
Skär vitlöksklyftorna i tunnare skivor och peta in dem under skinnet på kycklingen.
Klappa in ganska rikligt med salt och peppar på kycklingens skinn. Klappa också in örtkryddan.
Lägg kycklingen i lergrytan.
Skär citrusfrukterna i skivor och lägg runt kycklingen, gärna så att de ligger lite mot. Några kan man också stoppa in i kycklingen.
Fördela de färska örterna i mindre kvistar och placera ut dem runt, under och i kycklingen. Häll också oliverna i grytan.
Toppa med 2 msk olivolja och ställ in i ugnen med locket på .
Låt stå tills köttet är vitt och inte något rött syns närmast benen när du skär i den tjockaste delen. Tiden beror på storleken på kycklingen, så det bästa är att titta efter.