En mustig och god köttfärspaj. Servera med en fräsch sallad.
Köttfärspaj
Ingredienser (5 portion)
Pajdeg
50 g smör
1 dl kesella
1 dl grahamsmjöl
1 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
Fyllning
1 liten gul lök
150 g champinjoner
1 msk smör
1 msk olivolja
500 g nötfärs
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1 msk torkad oregano
1 burk krossade tomater
½ dl chilisås
Äggstanning
2 dl grädde
3 ägg
1-2 dl riven smakrik ost
lite salt
nymald svartpeppar
Tillagning
Sätt ugnen på 200 grader.
Pajdeg: Blanda kesella, smör, salt och mjöl.
Låt degen vila i kylen c:a 30 minuter.
Kavla degen tunt och klä en springform (c:a 24 cm i diameter.) Se till att degen går högt upp på kanten. Nagga degen med en gaffel.
Förgrädda c:a 10 minuter.
Fyllning: Skala och finhacka löken.
Skölj, ansa och skiva champinjonerna.
Fräs lök och champinjoner i smör och olivolja i en stekpanna.
Tillsätt nötfärsen och låt fräsa med tills den blivit smulig och nästan genomstekt. Krydda med salt, peppar och oregano.
Häll över krossad tomat och tillsätt chilisåsen.
Låt puttra c:a 5 minuter.
Låt svalna något.
Häll röran i pajskalet.
Höj värmen till 225 grader.
Blanda ingredienserna till äggstanningen och häll på pajen.
Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter.
Låt svalna lite och servera med en fräsch sallad.