Katalansk salsa

Ett tidskrävande recept på salsa som är värd jobbet. Slutresultatet är en god och nyttig salsa som passar till grillat.

[ssba-buttons]

Ingredienser (1 portion)

3 röda paprikor
1 stor gul lök
2-3 dl olivolja
5 stora kvisttomater
1 msk sherryvinäger
½ dl tomatjuice
2 msk kapris
½ msk socker
2 msk finskuren bladpersilja
salt
nymald svartpeppar
tabasco

Tillagning

Sätt ugnen på 250 grader.

Smörj en plåt med lite olivolja.

Dela paprikorna i stora bitar, ta bort kärnorna och lägg delarna på plåten med skalet upp.

Pensla olivolja ovanpå paprikorna.

Rosta paprikorna mitt i ugnen i 5-7 minuter så att skalet blir svartfläckigt och bubbligt.

Ta ut plåten, lägg paprikorna i en plastpåse och placera den i kylen.

Skala och hacka löken, lägg den i en kastrull och slå över olivolja så att det täcker.

Hetta upp och sjud löken på låg värme i c:a 15 minuter. Låt svalna.

Koka upp 2 liter vatten i en kastrull.

Skär ett litet kryss i bottnen på varje tomat.

Doppa dem c:a 20 sekunder i det kokande vattnet och lägg dem därefter i en skål med isvatten.

Skala tomaterna, skär dem i klyftor och ta bort kärnorna. Tärna tomatköttet.

Ta ut paprikan från kylen och avlägsna skalet med hjälp av en kniv. Tärna paprikan fint.

Sila av oljan från den kokta löken.

Blanda tomat- och paprikatärningar med lök, vinäger, tomatjuice, kapris, socker och persilja i en skål.

Smaka av salsan med salt, svartpeppar och några stänk tabasco.

Fler liknande recept