God och nyttig kålsoppa från Toscana. Detta är ett storkok, blir det något över är kålsoppa utmärkt som lunchlåda.
Kålsoppa
Ingredienser (6 portion)
2 pkt tärnad bacon
1-2 strimmlade gula lökar
3-4 skivad vitlöksklyftor
1 skivad purjolök
1 skivad savoykål
1 dl olivolja
3 liter vatten
2 tärningar hönsbuljong
4 kvistar färsk timjan
2 lagerblad
salt
nymald svartpeppar
2 förpackningar kidneybönor
3-4 skivor dagsgammalt bröd
Tillagning
Hetta upp olivoljan i en stor kastrull.
Fräs bacon, lök, vitlök, purjolök och savoykål utan att det tar färg.
Häll på vatten och lägg i buljongtärningar, timjan och lagerblad.
Låt småkoka 1 timme.
Smaka av med salt och peppar.
Skölj kidneybönorna och skär brödet i tärningar.
Vänd ner kidneybönor och bröd innan servering.