
God vardagsrätt med väldigt lite kolhydrater.
ca 1 kg strimmlad vitkål
ca 50 g smör
1 kg blandfärs
3 dl vispgrädde
2 ägg
250 g keso, avrunnen
1 msk lökpulver
1 tsk örtsalt
1 krm nymald svartpeppar
1 msk buljongpulver/1 buljongtärning utan glutamat
5 dl vatten
Sås
3 dl spad från kålpuddingen
6 dl vispgrädde
soja
salt
nymald svartpeppar
Blanda färs, vispgrädde, ägg och keso.
Krydda med lökpulver, örtsalt och svartpeppar.
Häll över smeten i en smord stor ungsfast form och jämna till.
Sätt ugnen på 200 grader.
Stek den strimlade vitkålen i smör i en stekpanna. Den ska bli mjuk och gärna få lite färg.
Bred över kålen på köttfärsen.
Koka upp vatten och blanda ut buljongpulvret/tärningen.
Häll buljongen över kålpuddningen.
Grädda i ugn i ca 45 minuter.
När puddingen gått i ca 30 minuter i ugnen häller man av 3 dl av buljongen och blandar med grädden. Koka tills den reducera till ungefär hälften. Krydda med salt, peppar och soja.
Ät kålpuddningen med gräddsåsen och några osockrade lingon.