Kåldolmar

Kåldolmar är en av hörnstenarna i svensk husmanskost. Lite mer jobb att göra än kålpudding, men lite snyggare också. Gör det på hösten när vitkålen är som finast.

Ingredienser (4 portion)

1 vitkålshuvud
kallt vatten
1 tsk salt/Iiter vatten
200 g fläskfärs
200 g nötfärs
3 dl kokt, kallt långkornigt ris
1 ½ dl mjölk
2 tsk salt
2 krm nymalen peppar
1 krm kryddpeppar
2 msk smör
½ dl sirap
Sås
4 dl sky
2 msk vetemjöl
½ dl vatten
soja
grädde

Tillagning

Koka upp rejält med vatten och salta, en tesked per liter. Skär runt kålhuvudets rot så att bladen går att lossa. Koka kålhuvudet med roten uppåt. Lossa och ta ur bladen efter hand som de mjuknar. Låt bladen rinna av och skär bort den grova bladnerven.

Blanda kokt ris med fläsk- och nötfärsen, mjölk, salt och peppar.

Lägg en rågad matsked av den ganska lösa färsen på ett kålblad, vik in sidorna och rulla ihop till ett paket. Upprepa tills all färs är slut.

Sätt ugnen på 225 grader.

Hetta upp lite fett i en panna. Lägg i några dolmar när fettet börjar bli brunt, de ska ligga med skarven neråt till en början. Ringla över lite sirap och stek dolmarna gyllenbruna runt om. Lägg över dem i en smörad ugnsform med skarven nedåt.

Rör ut skyn i pannan med lite vatten och häll detta över dolmarna. Efterstek i ugnen i cirka 25 minuter. Ös dolmarna då och då.

Lägg upp dolmarna på varma tallrikar och red av skyn med mjöl och vatten. Koka upp och smaka av med soja och grädde.

Servera med kokt potatis och rårörda lingon eller lingonsylt.

You May Also Like



* = Obligatoriskt fält