Inlagd sill

Ett recept som förklara från grunden hur man vattlägger och filear sill. Vill man förenkla receptet köper man färdig urvattnad och filead sill.

[ssba-buttons]

Ingredienser (1 portion)

4 salta sillar, urvattnade
1 ½ dl kallt vatten
5 msk ättiksprit
1 dl socker
1 liten rödlök, i ringar
10 krossade kryddpepparkorn
1 lagerblad
1 liten morot, slantad
några skivor purjolök

Tillagning

Skölj av saltet, klipp eller skär upp fisken och tag ur maginnehållet.

Låt sillen vara hel eller skär den eventuellt i filéer med skinn och ryggben kvar.

Lägg sillen i rikligt med kallt vatten, minst 3-4 liter till 2 sillar, i en bunke av rostfritt stål.

Vattlägg hela sillar upp emot 1 dygn. Vattlägg filéer 6-8 timmar. Byt vatten en gång under tiden. Skär ut ett litet smakprov och känn så att den är lagom salt. Vattlägg inte för länge.

Skär loss den övre filén med kniven tätt intill ryggbenet.

Skär bort ryggbenet med knivseggen lätt uppåtlutad.

Skär bort sidbenen.

Skinnet kan dras av innan sillen fileas eller när den är färdigfilead. Lossa i båda fallen skinnet vid huvudänden och drag mot stjärten.

Koka upp vatten, ättika och socker. Låt lagen kallna.

Skär sillfiléerna i c:a 2 cm breda bitar.

Varva sillbitarna i en burk med lök, peppar, lagerblad, morot och purjolök. Häll lagen över sillen. Låt stå svalt c:a 1 dygn.

Fler liknande recept