Hemmagjord surkål

Surkål är slowfood när den är som bäst. Att göra egen surkål är mer än överkurs. Dels tar det 4 månader. Känner man sig det minsta osäker på att man klarar av detta så är det att rekommendera att man går och köper en burk med färdig surkål.

Ingredienser (1 portion)

1 msk salt
1 msk vassla
1 kg vitkål
kumminfrö
gul lök
buljong
smör

Tillagning

Vasslan gör man genom att låta yoghurt eller filmjölk rinna av i ett vanligt kaffefilter.

Strimla vitkålen och varva med med salt och vassla. Packa och låt stå tills massan saftar sig. Förvaras i rumstemperatur under press i 2 veckor. Späd med vatten så att kålen hela tiden är täckt.

Efter 2 veckor läggs den på burk och förvaras svalt i ytterligare minst 6 veckor. Spola kålen med kallt vatten innan den tillagas.

Innan serveringen: Värm kålen i en gryta tillsammans med lök, kummin, smör och buljong. Koka sakta i en halvtimme.

Fler liknande recept