Gulasch är utan tvekan Ungerns nationalrätt. Något enhetligt recept finns dock inte, men paprika och kummin är oumbärliga ingredienser. Detta är slowfood skapad långt innan begreppet.
Gulaschsoppa
Ingredienser (4 portion)
500 g nötkött (högrev, fransyska, bog eller rostbiff)
2 röd paprika
2 gul lök
2 tomater
2 selleristjälkar
2 msk olivolja
1 msk paprikapulver
1 l köttbuljong
3 vitlöksklyftor
2 msk smör
1 tsk brödkummin
3 msk tomatpuré
salt
peppar
Tillagning
Tärna kött, paprika, tomater, selleri och lök.
Bryn kött, grönsaker i olivolja i en tjockbottnad kastrull. Krydda med papikapulver.
Häll på buljongen när köttet fått färg och koka upp.
Finhacka vitlöksklyftor. Blanda med kummin och smör. Rör ner smörblandningen i soppan tillsammans med tomatpurén.
Låt gulaschen sjuda i 2-3 timmar. Soppan är klar när köttet nästan faller sönder. Smaka av med salt och peppar.