Indisk vegetarisk linssoppa med massor av smak och vitaminer.
Daal
Ingredienser (4 portion)
1 gul lök
75 g smör
5 vitlöksklyftor
1 morot
2 tsk hel spiskummin
2 tsk senapsfrön
1 msk gurkmeja
250 g torkade röda linser
1 burk kokosmjölk
3 dl vatten
1 cm tunnt skivad färsk ingefära
1 burk passerade tomater
vitpeppar
färsk koriander
2 lime
Tillagning
Finhacka löken och stek den i hälften av smöret i en gryta.
Skiva vitlöken. Skala och riv moroten. Lägg i moroten, hälften av vitlöken och spiskummin och senapsfrön. Stek i 5 minuter. Rör i gurkmejan och fräs ett par minuter till.
Lägg i linser, kokosmjölk, vatten, färsk ingefära, passerade tomater och peppar.
Koka upp och låt puttra utan lock i 30–40 minuter tills vätskan kokat in och linserna är mjuka. Ta bort grytan från värmen.
Smält resten av smöret i en liten panna och stek de resterande vitlöksskivorna tills de har fått lite färg. Häll dem över linserna och rör om.
Salta och pressa över lime. Strö över hackad koriander.