Nyttig och smakrik laxrätt som är GI. Vill man göra den LCHF tar man bara smör istället för olivolja och vispgrädde istället för matlagningsgrädde.
Chèvrelax på spenatbädd
Ingredienser (4 portion)
1 msk olivolja
350 g färsk spenat
4 portionsbitar laxfilé
3 dl matlagningsgrädde
2 msk vitvinsvinäger
100 g chèvreost
1 tsk salt
nymald vitpeppar
2 burkar färdigkokta kidneybönor
1 msk olivolja
1 tsk vitvinsvinäger
salt
nymald svartpeppar
Tillagning
Sätt ugnen på 200 grader.
Ta fram en ugnssäker form och häll lite olivolja i botten.
Skölj spenaten och ta bort de allra grövsta stjälkarna. Koka upp vatten i en stor kastrull och lägg i spenaten. Låt den ligga i max 1/2 minut. Ta upp den och skölj i ett durkslag med iskallt vatten. Låt spenaten rinna av och lägg den i formen.
Lägg laxen på spenaten. Strö över salt och lite nymald vitpeppar.
Blanda matlagningsgrädde med vinäger och häll över spenaten.
Smula chèvreosten ovanpå laxen.
Grädda i ugnen i 12-15 minuter.
Skölj bönorna väl och blanda med olivolja, vitvinsvinäger, salt och svartpeppar i en skål.