Cha Ca – fisk med dill, ingefära och gurkmeja

Ett legendariskt fiskrecept från Hanoi-restaurangen Cha Ca La Vong på Cha Ca-gatan i Hanois äldsta kvarter och från en familj som har lagat denna fiskrätt till nära och fjärran gäster i decennier. Maträtten är så berömd att det är fisken som har gett gatan sitt namn, inte tvärtom!

Originalreceptet på cha ca innehåller en del ingredienser som här är utelämnade. (Bland annat fermenterat ris och grillade finkrossade gräshoppor som tillbehör!) Några ingredienser kan vara svåra att få tag på, men det finns bra alternativ. Det här receptet är alltså en förenklad variant, men smaken ligger trots det nära originalet. Om det är gott? Det är extremt gott.

Ingredienser (4 portion)

800 g fast vit fisk som marulk, kattfisk, torsk, hoki, abborrfilé
2-3 msk olja
3 dl grovhackad dill
6-7 salladslökar, med de vita delarna finhackade och de gröna skurna i bitar om 4-5 cm
Marinad
2 msk fisksås av god kvalitet eller 2 msk mam tom (fermenterad räkpasta)
2 tsk gurkmeja
2 msk finhackad galanga eller färsk
ingefära
½-1 tsk finkrossad svartpeppar
1 msk olja (kan uteslutas)
Tillbehör
250 g risnudlar, blötlagda i varmt vatten, avrunna och fördelade i portionsskålar
strimlad grönsallad
färsk koriander, mynta och asiatisk basilika till serveringen (fråga efter perillablad eller tia to i din asiatiska affär, finns det så kommer du ett snäpp närmare originalet)
2 dl osaltade, krossade och rostade
jordnötter
Tillbehör
Traditionellt serveras mam tom, fermenterad räksås, som kan spädas med lite olja, socker och kycklingbuljong. Men man kan även servera nuoc cham, en vinäger-, chili- och vitlökssås. Eller använd bara fisksås att dippa i.

Tillagning

Rör ihop ingredienserna till marinaden i en skål. Skär fiskfileerna i bitar om 3-4 cm, lagom stora att plocka upp med pinnar och
stoppa i munnen.

Lägg ner fiskbirarna i marinaden och blanda väl. Låt stå svalt minst en halvtimme. Fisken kan också marinera till nästa dag, övertäckt i kylskåp.

Lägg nudlarna i varmt vatten tills de känns färdiga och låt dem rinna av väl i ett durkslag. Fördela i stora portionsskålar.

Hetta upp olja i en stekpanna eller wok. Lägg i fiskbitarna när oljan börjar ryka och stek dem 3-4 minuter. Vänd dem försiktigt så att de blir gyllenbruna runt om.

Lägg sedan i den hackade dillen och salladslöken och vänd runt igen någon minut.

Fördela fiskbitarna i skålarna, strö över grönsallad, färska kryddor och rostade jordnötter.

Servera med någon av dippsåserna.

Fler liknande recept