
Klassisk fransk kött, bön och korvgryta. En cassoulet blir ofta ännu godare dagen efter den gjorts.
Klassisk fransk kött, bön och korvgryta. En cassoulet blir ofta ännu godare dagen efter den gjorts.
800 g grytbitar av lamm
300 g chorizo, bratwurst eller annan smakrik korv
250 g rökt fläsk
2 dl torra vita bönor
1 burk hela tomater
1-2 msk tomatpuré
1 gul lökar
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
2-3 vitlöksklyftor
1 lagerblad
2 msk smör
salt
nymalen vitpeppar
färsk persilja
Lägg bönorna i blöt i en stor skål med vatten över natten.
Skär lammköttet i tärningar om 2 cm och strimla fläsket grovt.
Skala och hacka lök och vitlök.
Skär tomaterna och spara spadet.
Sätt ugnen på grader.
Bryn lammköttet väl runt om i omgångar i smör.
Smält häften av smöret i en gryta som tål att stå i ugnen och fräs fläsket någon minut.
Lägg i löken och vitlöken och fräs ytterligare någon minut.
Tillsätt tomaterna med sitt spad, tomatpuré, timjan, rosmarin, lagerblad, apelsinskal, 1 tsk salt och vitpeppar.
Lägg i lammkött och vita bönor.
Häll på så mycket vatten att det precis täcker, rör om och koka upp.
Lägg på lock, ställ in i ugnen och låt stå i ca 1 timme. 10 minuter före full tid lägger man i korvarna.
När grytan stått färdigt i ugnen tar man upp korven, skär den i bitar och lägg tillbaka i grytan.
Toppa med lite färsk persilja percis innan servering.