
Klassisk fransk kött, bön och korvgryta. En cassoulet blir ofta ännu godare dagen efter den gjorts.
800 g grytbitar av lamm
300 g chorizo, bratwurst eller annan smakrik korv
250 g rökt fläsk
2 dl torra vita bönor
1 burk hela tomater
1-2 msk tomatpuré
1 gul lökar
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
2-3 vitlöksklyftor
1 lagerblad
2 msk smör
salt
nymalen vitpeppar
färsk persilja
Lägg bönorna i blöt i en stor skål med vatten över natten.
Skär lammköttet i tärningar om 2 cm och strimla fläsket grovt.
Skala och hacka lök och vitlök.
Skär tomaterna och spara spadet.
Sätt ugnen på grader.
Bryn lammköttet väl runt om i omgångar i smör.
Smält häften av smöret i en gryta som tål att stå i ugnen och fräs fläsket någon minut.
Lägg i löken och vitlöken och fräs ytterligare någon minut.
Tillsätt tomaterna med sitt spad, tomatpuré, timjan, rosmarin, lagerblad, apelsinskal, 1 tsk salt och vitpeppar.
Lägg i lammkött och vita bönor.
Häll på så mycket vatten att det precis täcker, rör om och koka upp.
Lägg på lock, ställ in i ugnen och låt stå i ca 1 timme. 10 minuter före full tid lägger man i korvarna.
När grytan stått färdigt i ugnen tar man upp korven, skär den i bitar och lägg tillbaka i grytan.
Toppa med lite färsk persilja percis innan servering.