En av klassiska salladerna. Som så mycket annat briljant så uppkom den av en slump. Den italiensk-amerikanske kocken Caesar Cardini i Tijuana (Mexiko) skapade den en dag 1924 då hans restaurangen var fullsatt och råvarorna nästan tagit slut. Det som fanns kvar i köket var just de ingredienser som ingår i en Caesarsallad.
Caesarsallad
Ingredienser (4 portion)
2 dl brödkrutonger
2 romansalladshuvuden
1 ägg
1 citron
1 liten burk ansjovis- eller sardellfiléer
50 g riven parmesanost
8 msk olivolja
salt
nymald svartpeppar
Tillagning
Skölj och riv salladen och placera ut den på fyra fat.
Hacka ansjovisen fint. Pressa citronen. Vispa ägget.
Blanda en dressing på ansjovishack, pressad citron, vispat ägg, riven parmesan och olivolja. Smaka av med salt och peppar.
Strö brödkrutongerna över salladen och slå på dressingen. Servera genast.