Bun Bo – wokad biff med nudlar

En liten bit ner på en smal tvärgata från Hang Gai står en ung pojke och strimlar halvfryst, rått biffkött med en kraftfull kniv. Det är eftermiddag, gatan är nästan lugn. Trottoaren är tom, men om en timme ska den vara restaurang igen. Endast en rätt står på menyn, bun bo – wokad biff med nudlar och grönsaker. En Hanoiklassiker.

[ssba-buttons]

Ingredienser (4 portion)

400 g biffkött av hög kvalitet i mycket tunna skivor
1 liten rättika/daikonrädisa
2 morötter
2 ½ dl risvinäger
5 msk råsocker
½ pkt (200 g) risnudlar av den runda, lite tjockare varianten
1 pak choi eller ½ huvud
salladskål, fint strimlat
2 dl böngroddar
färsk asiatisk basilika, mynta och koriander
färsk mynta
färsk koriander
färsk citronmeliss (kan uteslutas)
jordnötter (osaltade)
friterad lök (kan uteslutas)
röd, asiatisk chilisås
1 msk vegetabilisk olja
Marinad
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 citrongrässtjälkar, (den tjocka nederdelen) finhackade
2 msk fisksås
½ tsk svartpeppar

Tillagning

Skär rättika och morötter i tunna strimlor och låt dem marinera någon timme i risvinäger och lite råsocker. Eller använd färdigmarinerade grönsaker om du redan har i kylen.

Förväll nudlarna enligt anvisningarna och fördela dem i serveringsskålar.

Lägg upp alla andra ingredienser i små skålar, allt ska vara förberett när köttet wokas.

Skiva köttet tunt (resultatet blir allra bäst om det skärs upp halvfryst). Blanda allt till marinaden i en skål och rör ner köttet. Låt marinera i cirka 1 timme.

Stek köttet snabbt i olja i mycket het wok. Häll över ett par matskedar fisksås när köttet har börjat brynas ordentligt. Ta upp köttet och fördela det över skålarna med risnudlar.

Hetta upp morötter och rättika snabbt i woken och vänd ner dem i serveringsskålarna.

Rör ner salladskål eller pak choi och färska böngroddar med 3-4 hela blad av vardera basilika, mynta, koriander och eventuellt citronmeliss. Strö över grovhackade jordnötter och eventuellt lite friterad lök.

Servera med osötad, lagom stark, röd chilisås och lite extra risvinäger om du gillar det sötsura.

Fler liknande recept