Nyttig gratäng med broccoli. Broccoli är en väldigt nyttig grönsak som innehåller järn, karoten och en del kalcium. Man kan givetvis göra den även på fryst broccoli men då försvinner en hel del av nyttigheterna. Broccoligratängen är vegetarisk, men vill man äta skivad skinka till så passar det utmärkt.
Broccoligratäng
Ingredienser (4 portion)
500 g färsk broccoli
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 msk smör
1 tsk dijonsenap
1 tsk örtsalt
nymald svartpeppar
1 krm riven muskotnöt
2 dl riven ost, t.ex. grevé eller cheddar
Tillagning
Sätt ugnen på 225 grader.
Koka broccolin halvmjuk. Låt den rinna av i durkslag.
Vispa ihop mjöl och lite kall mjölk i en kastrull.
Blanda ner smör, senap, örtsalt, svartpeppar och muskot. Tillsätt resten av mjölken.
Koka upp under omrörning och låt koka i c:a 5 minuter.
Rör ner den rivna osten.
Lägg broccolin i en ugnssäker form och häll över såsen.
Gratinera mitt i ugnen i 15-20 minuter.