Borsjtj

God rödbetssoppa som troligtvis härstammar från Ukraina. Borsjtj passar att göra på sensommaren/hösten när de svenska rödbetorna är mogna.

Godast att dricka till är en [a href=*http://www.systembolaget.se/Applikationer/Sok/ResultatLista.htm?Sok=Av&SokKriteria=Ol:0:0::52:0:0:9999:0:0:::::0:0:0:0:0:0::::::::::::::0:100:0::True:::&Butik=0&SidNr=1&SortKol=namn&Asc=1&SokOrdinarieSort=True&SokVarugrupp=Ol&SokStrangar=LJUS+LAGER:Alla+l%u00e4nder:Alla+storlekar:::Beska:Fyllighet:S%u00f6tma:/*]ljus lager[/a].

Ingredienser (6 portion)

7-8 råa rödbetor (ca 500 g)
1 gul lök
1 morot
1 palsternacka
1 klyfta vitkål (ca 250 g)
2 msk smör
1 ½ liter vatten
3 tärningar grönsaksbuljong
1 krm nymalen svartpeppar
1 lagerblad
1-2 msk vinäger
salt
Till servering
smetana eller crème fraîche

Tillagning

Skala rödbetor, gul lök, morot och palsternacka, ansa vitkålen. Skär alla grönsakerna, utom en av rödbetorna, i fina ej för långa strimlor. Använd gärna matberedare.

Smält fettet i en gryta.

Lägg i och fräs strimlorna ett par minuter.

Tillsätt vatten, smulade buljongtärningar, peppar och lagerblad.

Koka alltsammans under lock på svag värme, 20-30 minuter.

Finriv den sista rödbetan och tillsätt den strax innan soppan är färdig.

Smaka av med lite vinäger och salt.

Servera soppan med gräddfil eller crème fraiche och grovt bröd.

You May Also Like

1.Anders Yuran

Med rysk fru är det bara att säga synd att denna soppa kallas Borsjtj. Endast rödbetorna är rätt. Borsjtj ska göras med mkt fett fläsk
2.Bergman

Håller med Anders. Det ska vara mycket kött i borsjtj! Grunden är ju buljong som blir när man kokar kött och ben innan man tillsätter alla grönsaker. Det ska vara massor av vitlök också!!
3.Receptcentralen.se

Ok, men då ger vi oss då. Ni har rätt. Ett nytt recept kommer så snart vi läst in oss bättre på ämnet och provat ut det godaste. Detta recept kommer kallas Vegetarisk Borsjtj: https://www.receptcentralen.se/nyttigt/vegetarisk-borsjtj/


* = Obligatoriskt fält