God rödbetssoppa som troligtvis härstammar från Ukraina. Borsjtj passar att göra på sensommaren/hösten när de svenska rödbetorna är mogna.
Godast att dricka till är en [a href=*http://www.systembolaget.se/Applikationer/Sok/ResultatLista.htm?Sok=Av&SokKriteria=Ol:0:0::52:0:0:9999:0:0:::::0:0:0:0:0:0::::::::::::::0:100:0::True:::&Butik=0&SidNr=1&SortKol=namn&Asc=1&SokOrdinarieSort=True&SokVarugrupp=Ol&SokStrangar=LJUS+LAGER:Alla+l%u00e4nder:Alla+storlekar:::Beska:Fyllighet:S%u00f6tma:/*]ljus lager[/a].
7-8 råa rödbetor (ca 500 g)
1 gul lök
1 morot
1 palsternacka
1 klyfta vitkål (ca 250 g)
2 msk smör
1 ½ liter vatten
3 tärningar grönsaksbuljong
1 krm nymalen svartpeppar
1 lagerblad
1-2 msk vinäger
salt
Till servering
smetana eller crème fraîche
Skala rödbetor, gul lök, morot och palsternacka, ansa vitkålen. Skär alla grönsakerna, utom en av rödbetorna, i fina ej för långa strimlor. Använd gärna matberedare.
Smält fettet i en gryta.
Lägg i och fräs strimlorna ett par minuter.
Tillsätt vatten, smulade buljongtärningar, peppar och lagerblad.
Koka alltsammans under lock på svag värme, 20-30 minuter.
Finriv den sista rödbetan och tillsätt den strax innan soppan är färdig.
Smaka av med lite vinäger och salt.
Servera soppan med gräddfil eller crème fraiche och grovt bröd.