Enkel blomkålsgratäng som passar som tillbehör istället för ris och potatis om man vill dra ner på kolhydraterna.
Blomkålsgratäng
Ingredienser (4 portion)
500 g färsk blomkål
2 dl valfri grädde
½ tsk vanligt salt
1 ½ tsk flingsalt
1 msk potatismjöl
2 klyftor vitlök
2 dl riven ost med smak
Tillagning
Sätt ugnen på 225 grader.
Häll i vatten i en kastrull och tillsätt lite vanligt salt och låt koka upp.
Skär/dela blomkålen i buketter.
Lägg blomkålsbuketterna i det kokande vattnet låt koka ca 5 minuter.
Häll av vattnet och lägg över blomkålen i en smord ugnsform.
Blanda grädde, flingsalt och potatismjöl i en skål. Pressa i vitlöken. Rör runt ordentligt och häll sen över blomkålen.
Strö över riven ost.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.