Blåbärssylt

Blåbärssylt är en förhållandevis nyttig sylt. Vill man att sylten ska hålla länge så tillsätter man lite natriumbensoat, men det är ett ämne som påstås kunna vara hälsovådligt. Ett annat sätt att ge blåbärssylten förlängd hållbarhet är att helt enkelt frysa in den.

Receptet ger ½ liter blåbärsylt

Ingredienser (2 portion)

1 l färska blåbär
½ citron
3 dl strösocker
ev. ½ krm natriumbensoat

Tillagning

Rensa bären.

Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ur saften.

Varva blåbär och socker i en gryta och häll på citronsaft.

Koka upp bären och sjud c:a 15 min utan lock.

Rör eventuellt ut natriumbensoat i lite av sylten och blanda med resten av sylten.

Ta grytan åt sidan och skumma.

Blanda i citronskal och häll upp sylten på väl rengjorda varma burkar.

Fler liknande recept