Basilikamarinerad grillad fläskfilé

Fläskfilé blir som godast med en smakrik marinad som denna.

Vitlök är gott, men vill man slippa lukta vitlök efter maten rekommenderas att man dricker lite c-vitamin efter maten. Förutom att ge god smak så sänker vitlök högt blodtryck och kolesterolet. Blodet blir dessutom mer lättflytande.

Ingredienser (4 portion)

1 fläskfilé, 500-600 g
Marinad
1 kruka basilika
½ dl kinesisk soja
½ dl rapsolka/olivolja
3-5 vitlöksklyftor, pressade
2 krm, havssalt
1 tsk nymald svartpeppar
1 msk italiensk salladskrydda och/eller ciboulladekrydda
Ljummen bönsallad
3 dl vita små bönor
1 grönsaksbuljongtärning
1 broccolistånd
2 knipplökar
1 pkt haricots verts
10 små champinjoner
olivolja till stekning
1-2 vitlöksklyftor, pressade
1 skvätt teriyakimarinad
1 ask cocktailtomater, 250 g
Dressing
1 msk balsamvinäger
3 msk valnötsolja/raps- eller olivolja, extra virgin
salt
nymald svartpeppar
1 tsk dragon

Tillagning

Lägg bönorna i blöt i minst 8 timmar.

Gör marinaden. Hacka bailikan och blanda med övriga ingredienser.

Lägg fläskfilén i marinaden och låt den marinera i minst 3 timmar. Allra helst över natten i kylen och då i en plastpåse.

Rör ihop ingredienserna till dressingen.

Gör bönsalladen. Koka bönorna enligt anvisning på förpackningen. Tillsätt 1 grönsaksbuljongtärning i kokvattnet. Dela broccolin i buketter, skär knipplöken i skivor, dela de gröna bönorna, ansa champinjonerna, skiva dem och fräs alltsammans med den pressade vitlöken. Samksätt med salt och peppar. Tillsätt lite teriyakimarinad på slutet. Skölj och dela tomaterna. Blanda alla ingredienser i en skål och slå dressingen över. Vill man ha mer vitlök än det som är i marinaden, kan man pressa ner mer.

Grilla fläskfilén 15-20 minuter beroende på tjocklek. Vänd ofta på köttet.

Servera köttet med den ljumma salladen.

You May Also Like

1.Grazia Gustafsson

Vi lät fläskfilen ligga i marinaden över natten. Filen blev mör och saftig. MED BERÖM GODKÄND.
2.ulrika linde

hej, blev mkt förvånad då jag läste att Eva hade använt buljongtärning i maten, detta är ju ngt hon listar i sin bok, Ät vad du är, som en produkt man aldrig bör använda i maten då den innehåller härdat fett.. Mvh Ulrika
3.Receptcentralen.se

@ulrika linde Nu har vi dubbelkollat för säkerhets skull och det står så i boken. Pågående forskning kommer dessutom rätt snart visa på att mättat fett inte alls är så farligt som man tidigare hittat på. Sen är det så sjukt små mängder i en buljontärning att det är fånigt att ens fundera över sånt här. Det finns 100-tals faror i ditt liv varje dag som är större hot än buljongtärningar.


* = Obligatoriskt fält