Nyttig svensk sommarmat som kan varieras med det man har hemma. Godast smakar ängamat om man har nyskördade grönsaker som man helst odlat själv.
Ängamat
Ingredienser (4 portion)
1 blomkålshuvud
250 g späda morötter
5 salladslökar
150 g sockerärtor
70 g bladspenat
7 ½ dl kallt vatten
2 tsk salt
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde
nymalen vitpeppar
Tillagning
Bryt isär blomkålen i mindre bitar.
Skrapa morötterna och skiva i centimeterstora bitar (spara eventuellt några hela med lite blast kvar att dekorera med).
Slanta salladslöken och skär sockerärtorna i bitar.
Skölj spenaten.
Koka upp vatten och salt.
Koka grönsakerna nästan mjuka. Börja med blomkål och morötter. Lägg i salladslöken några minuter på sluten. Låt spenat och sockerärtor få ett uppkok.
Sila av vätskan och häll tillbaka den i kastrullen.
Vispa ut mjölet i lite av mjölken till redning.
Koka upp resten av mjölken och grädden.
Tillsätt redningen och sjud i några minuter.
Lägg i grönsakerna igen och koka upp.
Smaka av med vitpeppar och ev. mer salt.
Servera med bröd.