
Nyttig svensk sommarmat som kan varieras med det man har hemma. Godast smakar ängamat om man har nyskördade grönsaker som man helst odlat själv.
Nyttig svensk sommarmat som kan varieras med det man har hemma. Godast smakar ängamat om man har nyskördade grönsaker som man helst odlat själv.
1 blomkålshuvud
250 g späda morötter
5 salladslökar
150 g sockerärtor
70 g bladspenat
7 ½ dl kallt vatten
2 tsk salt
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde
nymalen vitpeppar
Bryt isär blomkålen i mindre bitar.
Skrapa morötterna och skiva i centimeterstora bitar (spara eventuellt några hela med lite blast kvar att dekorera med).
Slanta salladslöken och skär sockerärtorna i bitar.
Skölj spenaten.
Koka upp vatten och salt.
Koka grönsakerna nästan mjuka. Börja med blomkål och morötter. Lägg i salladslöken några minuter på sluten. Låt spenat och sockerärtor få ett uppkok.
Sila av vätskan och häll tillbaka den i kastrullen.
Vispa ut mjölet i lite av mjölken till redning.
Koka upp resten av mjölken och grädden.
Tillsätt redningen och sjud i några minuter.
Lägg i grönsakerna igen och koka upp.
Smaka av med vitpeppar och ev. mer salt.
Servera med bröd.