Ängamat

Nyttig svensk sommarmat som kan varieras med det man har hemma. Godast smakar ängamat om man har nyskördade grönsaker som man helst odlat själv.

Ingredienser (4 portion)

1 blomkålshuvud
250 g späda morötter
5 salladslökar
150 g sockerärtor
70 g bladspenat
7 ½ dl kallt vatten
2 tsk salt
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde
nymalen vitpeppar

Tillagning

Bryt isär blomkålen i mindre bitar.

Skrapa morötterna och skiva i centimeterstora bitar (spara eventuellt några hela med lite blast kvar att dekorera med).

Slanta salladslöken och skär sockerärtorna i bitar.

Skölj spenaten.

Koka upp vatten och salt.

Koka grönsakerna nästan mjuka. Börja med blomkål och morötter. Lägg i salladslöken några minuter på sluten. Låt spenat och sockerärtor få ett uppkok.

Sila av vätskan och häll tillbaka den i kastrullen.

Vispa ut mjölet i lite av mjölken till redning.

Koka upp resten av mjölken och grädden.

Tillsätt redningen och sjud i några minuter.

Lägg i grönsakerna igen och koka upp.

Smaka av med vitpeppar och ev. mer salt.

Servera med bröd.

Fler liknande recept