En nordafrikansk fisksoppa från Algeriet med härliga kryddor och aromatisk smak. God som värmande middag på hösten tillsammans med hembakt bröd.
Kycklingbuljongen kokar man antingen själv på skrovet av en kyckling, alternativt så blandar man 1 dl koncenterad fond med 19 ½ dl vatten eller 4 hönsbuljongtärningar som kokas med 2 liter vatten.
1 tsk olivolja
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 burk hela tomater (c:a 250 g)
1 tsk paprikapulver
1 krm saffran
2 stora potatisar
3 stjälkar selleri
2 l kycklingbuljong
1 kg vit fisk, t.ex. kummel eller kolja
salt
peppar
Hetta upp olivoljan och stek löken så att den blir genomskinlig.
Tillsätt vitlök och tomater och låt puttra tills vätskan har absorberats.
Häll i kryddor, potatis och kycklingbuljong. Låt puttra i 10 minuter.
Lägg i fisken och låt puttra i c:a 5 minuter.
Låt soppan svalna lite och mixa den slät. Häll tillbaka och sjud på låg värme i 10 minuter till.
Servera med ett gott bröd.