Viva Italia – Stora italienska kokboken

Den svenska kärleken till det italienska köket är väldokumenterad och det känns som det kommer minst ett praktverk på svenska varje år som utger sig för att vara heltäckande genomgångar av den Italienska matlagningskonsten. Nu har det blivit dags herr och fru Tengby att ge ut sin version.

Familjen Tengby har spenderat otaliga semestrar i stövellandet med det horribla politiska klimatet. I 20 år har de ätit, frågat, antecknat och sen återskapat de rätter som fallit dem på läppen. Tengbys matintresse är helt enkelt nästan på frimärksamlarnivå.

Viva Italia innehåller över 200 recept och som sig bör, men inte alltid gör, i en kokbok är recepten det viktigaste. De är väldigt välskrivna. Rätterna kan, trots att de ibland är långa och med många moment lagas av personer som inte har någon större köksvana. Boken är upplagd på samma sätt som en meny på en bättre italiensk restaurang från antipati, via pasta och soppor, till kött och fisk och avslutas med dolci, efterrätterna, glassen och kaffet.

Boken har även gästkockar som till exempel Steffano Catenacci, Alexandra Zazzi och Amelia Adamo.

Makarna Tengby har inte gjort det lätt för sig. De har skrivit och fotograferat allt själva. Fru Tengby har dessutom formgivit hela kalaset. Och det är lite har som det haltar och känns lite mossigt. Bilderna är skapliga, men inte jätteinspirerande, och formgivningen ser ut att vara hämtad från Corel-Draws gamla templates.

Men kan man bortses från detta är Viva Italia på det hela taget är Viva Italia en mycket användbar kokbok för den som vill utforska det italienska köket.

Fler liknande recept