Välkommen på middag!

Carl Jan Granqvist gjorde en gång ett genusuttalande med nåt i stilen att män skriver drömska kokböcker med recept som kräver ett fult utrustat restaurangkök och kvinnor skriver praktiska kokböcker som verkligen går att laga till i ett vanligt kök. I sin senaste kokbok direkt från villaköket i Kungsladugård, Välkommen på middag!, har Tomas Tengby gjort ett utmärkt jobb för att jämna ut könsskillnaderna.

I boken blir läsaren hembjuden till familjen Tengby, frun Ulrika har tagit bilderna tillsammans med Tomas, och gjort den grafiska formen. Deras barn är med på bilderna och bidrar till den dokumentära känslan. Kapitlena är indelade så som de flesta hemmakockar tänker, alltså kött, pasta, kyckling, sallad eller fisk.

Med Välkommen på middag! är det lätt att hitta en lagom stor utmaning och därmed även glädjen i vardagsmatlagningen. De 120 recepten till trots, så är Tengbys mål att lära ut hur man kan variera sin vardagsrätter utan just recept. Dessutom finns tips på hur man bäst byxar sin fisk, vilken krydda som är allra, allra bäst och hur man skivar sin parmesan riktigt tunnt.

Tomas Tengby som är mest känd som side-kick till Mat-Tina och som programledare på radioprogrammet Morgonpasset. Men han är även en flitig kokboksförfattare, med bl.a. Den goda julen och Smak av Halland på sitt samvete. Han är nybliven programledare för Meny på P1.

Fler liknande recept