Rosendals Trädgård-Ett år med trädgård och mat

Välkända TV4-profilen Malou von Sivers har, tillsammans med fotografen Lena Koller, dokumenterat Rosendals Trädgård på Djurgården i Stockholm under ett års tid. Deras arbete har resulterat i en fullmatad kokbok.

Men Rosendal har inte alltid varit den prunkande trädgårdsoas för stadströtta stockholmare som den är idag. Faktum är att trädgården återuppstod i full glans så sent som på 1980-talet. Men dess historia började redan i början på 1800-talet när en viss Jean Baptiste Bernadotte, sedermera kung Karl XIV Johan, köpte området. Numera bedrivs det olika verksamheter med huvudfokus på trädgårdsodling, matlagning och utbildning.

I boken får vi följa arbetet och de människor som jobbar på Rosendals Trädgård månad för månad och det ges även handfasta förslag på vad vi ska ägna oss åt i vår egen trädgårdstäppa. Varje månads kapitel avslutas med recept som är lämpliga att göra. Även om resten av världen börjar förstå att säsongsanpassad matlagning är rätt väg att gå så ger det såklart extra trovärdighet till Rosendals Trädgård att man där alltid har följt årstiderna. Recepten spänner över ett brett spektrum. Främst är det såklart mat, bröd och kakor, men det finns även recept på hur man gör sitt eget ekologiska hemmaspa.

Ska man klaga på något så är det att bilderna ibland känns lite väl färgmättade. Det passar på höst- och julbilderna, men inte på vår- och sommar dito.

Kort sagt är “Rosendals Trädgård – ett år med trädgård och mat” en av årets mest genomarbetade kokböcker och en perfekt present till den mat- och trädgårdsintresserade.

Fler liknande recept