Paul grillar

Att grillning är själva urmetoden för tillagning av mat för människor slår Paul Svensson fast redan i inledningen av boken. Men även om Paul tar grillning smakmässigt ett par steg längre än stenåldersmänniskan så har han en sak gemensamt med våra förfäder, han grillar nästan allt och han gör det året runt.

När stjärnkockar gör kokböcker om svennebananfavoriter som grillning kan det lätt bli konstlat, men det känns verkligen att Paul gillar att grilla och har ägnat en ansenlig tid att utveckla sin teknik inom denna rustika matlagningsgenre. I början går han igenom grilltyper, teknik och redskap på ett föredömligt enkelt och lättförståeligt sätt. Därefter följer hans tips på hur man ska förhålla sig till olika råvaror. Sen börjar det bästa, det 70-talet välskrivna recept på grönsaker, kött, fisk, skaldjur, såser, röror, kryddblandningar och marinader. Det mest överraskande, och allra mest spännade att testa själv, är att Paul använder grillen så frekvent till bakning. Han gör pajer, pitabröd, focaccia, ja t.om. muffins på sin grill.

Denna kokbok är precis den inspirationskälla vi vanliga hemmagrillare behöver för att ta oss igenom grillsäsongen när nyhetens behag lagt sig efter de första vårgrillningarna. Själv tänker vi testa bland annat BBQ-rökt kyckling med fransk dragon och olivolja lite senare i vår, sommarbären i sommar och lammkotletterna med kardemumma, anis och mynta i höst. Den saltbakade hjortsteken är också festande att testa när nu den säsongen är.

Bilderna är tagna av Jacob Fridholm och de känns fräscha, aptitretande och ärligt dokumentära.

Skåningen Paul Svensson har jobbat på flera restauranger, Bon Lloc och F12, som de flesta kockar bara drömmer om att få gå in i köket på. Han har blivit årets kock och kommit på en hedrande 5 plats i kock-VM. Han har även hunnit med att styra upp deprimerade mattanter i tv. Detta är hans första kokbok. Just nu är han i full färd med att planera sin alldeles egna restaurang, Paul.

Fler liknande recept