Mina smaker från Provence

För något år sedan kom Melker Anderssons kokbok med mat han lagar hemma till sin familj. Nu är det hans parhästs, Danyel Couets, tur att bjuda in till sitt hemmakök i receptsamlingen Mina smaker från Provence.

Och hos Danyel, precis som hemma hos Melker, är det långt ifrån samma mat som serveras på deras stjärnkrogar. Men när familjen Andersson får kreativ tillagad, nästan lite galen, mat av både högt och lågt får familjen Couet lite mer det förväntade, och det inte på något dåligt sätt, franska köket med fokus på det sydfranska.

Rätter som fikon med getost, lavendel och honung, bouillabaisse, gambas i pastis, oxgryta, kyckling roti med apelsin och fänkål, choklamousse med olivolja, crêpes med sparris och kantareller och gratinerade blåmusslor får alla det att vattnas i munnen. Recepten är enkelt skrivna och lätta att följa. Men ska man vara ärlig är de flesta rätter mer fest- och helgmat för de flesta vanliga hemmakockar. Extra plus för receptet på nougat montélimar.

Formatet på denna behändiga och praktiska kokbok är föredömligt med sitt skyddsfodral, spiralbindning och inbyggda ställ. Mina smaker från Provence är helt klart en kokbok för köksbänken.

Till vardags jobbar och driver Danyel Couet Grupp F12 med välkända restauranger som just Fredsgatan 12, Le Rouge, Kungsholmen, Grill och Fjällpuben i Åre för att nämna några. Han har tidigare publicerat Danyel Couets Paris: från chèvre chaud till couscous merguez.

Fler liknande recept