Mannerströms viltkokbok

I en alltmer föränderlig och trendfixerad kulinarisk värld så känns det helt rätt med en lätt barsk man i sina bästa år som dödar och tillagar sin mat själv. Mat från grunden helt enkelt utan några onödiga konstigheter, bara ett absolut gehör för vad smaklökarna vill ha. Vi pratar såklart om Leif Mannerström.

Det är lite jobbigt, för detta är andra boken i Leif Mannerströms numera digra samling av temakokböcker som vi missat när den kom ut. Men nu tar vi igen den skadan.

Han börjar dock med en chockerande bekännelse; även om det absolut inte ser ut så på omslaget så är Leif Mannerström en relativt nybliven jägare, men det tar han såklart igen med att vara en desto mer erfaren kock.

Boken innehåller recept med ripa, vildand, duva, fasan, orre, tjäder, järpe, vildkanin, hare, vildsvin, rådjur, hjort, ren eller älg tillreds alla på bästa sätt. Av antalet recept kan man skönja att rådjur, vildsvin och älg Mannerströms egna personliga favoriter, medan ripa, duva och framförallt djärve och orre har endast ett eller två recept, men de är dock säkert det optimala sättet att tillaga just dessa fåglar.

Recepten har som vanligt sin grund i Mannerströms högt älskade husmanskost, både svensk och fransk såklart. Utöver synnerligen vällagade vilträtter, får man recept på flera olika fonder, såser, potatisvarianter och andra tillbehör som passar att göra på eller till viltkött.

Ska man fatta sig kort så får även personer, som tidigare haft svårt för att inte haft en tanke på att ta jaktlicens, en vilja gå ut i skogen och skjuta första bästa ätbara djur som det är jaktsäsong på och gå hem och laga till.

Mannerströms viltkokbok är ett måste för alla jägare som själva lagar till sitt kött och för alla oss andra som bara tänker laga och äta det.

Leif Mannerström är en av Sveriges mest erfarna och prisbelönat kockar. Andra kokböcker av Leif Mannerström inkluderar bland annat Husmanskonst, Mannerströms skaldjur och Mannerströms julkokbok. Till vardags är han krögare och innehavare av en fransk stjärna på restaurang Sjömagasinet i Göteborg.

Fler liknande recept