Mannerströms Julkokbok

Det är de tomtelika farbrödernas höst. I alla fall i den svenska kokbokssvängen. För några veckor sedan kom konditornestorn Jan Hedhs senaste mästerverk 277 sorters kakor och nu kommer Leif Mannerströms Julkokbok.

Och likheterna slutar inte där, båda böckerna omfamnar sitt ämne helt utan distans, fast på ett bra sätt, och båda är relativt påkostade utan att det märks nämnvärt på prislappen. Men där Heds kakbok kan ses som en uppdatering av den svenska kakkulturen så är Mannerströms mer en återgång till den jul som flytt, inte heller det något dåligt.

För visst var julen som bäst runt förra sekelskiftet. Julkorten var handmålade, ljusen handstöpta, maten utan tillsatser, och man fick bara några få men välgjorda klappar och alla levde i lyckliga kärnfamiljer. Exakt så är maten i Mannerströms julkokbok. Dessutom är recepten mycket enklare skrivna än vad kockar på hans nivå brukar lyckas med och bilderna av Tomas Yeh är som vanligt oklanderliga.

Leif Mannerström är en av Sveriges mest hyllade kockar, med legendariska restauranger som Johanna och Sjömagasinet på sitt samvete. Han har tidigare bland annat givit ut Husmanskonst, Mannerströms Skaldjur och Mannerströms Viltkokbok.

[ssba-buttons]

Fler liknande recept