Italia Amore – Stora italienska kokboken

Italiensk mat för mig handlar väldigt lite om romantik, rutiga dukar och utomhusmiddagar med dåligt vin i en toskansk medeltidsgränd. Italiensk mat handlar om enkelhet, fattigdom och kvalitet.

Därför är det smått otroligt att Carolina Hofberg, som i princip delar samma uppfattning som jag, låtit resultatet av sin italienska matodyssé paketeras och saluföras som Italia Amore. Inget vore mer vilseledande.

Det här är ingen kitchig, bokklubbsproducerad receptsamling för milfarna i Eskilstuna utan en högst relevant lärobok för den ambitiöse hemmakocken som behöver börja om från grunden. Som behöver ta bort och göra om.

Hofberg presenterar klassiker på löpande band utan att ens reflektera över det: vitello tonnato, potatisgnocchi med salviasmör, panzanella och semifreddo cassata. Man slipper de värsta wikipedialektionerna och sporras istället till stordåd av de snygga fotografierna.

Samtidigt bjuder Hofberg oss på det vi inte skulle hittat själva (vi har ju ändå köpt en bok). Fattigmanskosten från Apulien – cucina povera – och dess helt oromantiska gränsaksgratänger med potatismos. Enkelhet, fattigdom och säsongsbunden kvalitet.

Fler liknande recept