Fina feta fiskar

Alla vet vi hur viktigt det är att få i sig omega-3. Men handen på hjärtat hur många av oss äter omega-3 så ofta som vi borde för att hålla just våra hjärtan friska? Klara och Hans Desser tar detta problem på så stort allvar att de gjort en kokbok fylld med nyttiga fiskrätter som innehåller massor av omega-3.

Att just fet fisk är så viktig för en bra hjärt- och kärlhälsa upptäcktes nästan av en slump när man undersökte varför inuiter nästan aldrig dog av hjärtsjukdomar. Motsvarande samband, fast negativt, blev man varse i Norge när man i slutet på 1800-talet och början på 1900-talet till stora delar övergav laxätandet till förmån för jordbruksprodukter. Då ökade både hjärtproblemen dramatiskt och även psykiska sjukdomar som bland annat schizofreni blev mer frekventa.

Lax är nog den första fisksort som de flesta tänker på när man ska laga en rätt med mycket omega-3. Och nog för att den rosa fisken har gott om essentiella fetter i sig så finns det andra goda fiskar som man kan variera med. Vissa av dem innehåller t.o.m. betydligt mer omega-3 än laxen. Överlägset bäst är makrill från Atlanten. Som god tvåa kommer sill från Stilla Havet och Atlanten, följt av makrill från Stilla Havet. Även tonfisk, randig havsabborre och ostron innehåller ansenliga mängder omega-3. Bäst av insjöfiskarna är vanlig abborre, men den är långt efter de bästa havsfiskarna.

Recepten i Fina Feta Fiskar spänner från svenska smörgåsar och danska smørrebrød, via lax, makrill, sillinläggningar, soppa och utflyksmat, till olika typer av festligare fiskrätter. Det märks på de tydliga recepten att Klara Desser har rutin på att skriva kokböcker och hennes make Hans bilder är som vanligt välkomponerade och aptitretande snygga.

Tidigare kokböcker av Klara Desser märks bland annat Klaras GI-mat för familjen, Klaras hälsomat och Klaras bästa mat för gravida.

Fler liknande recept