277 sorters kakor

Jan Hedhs böcker det senaste 10-talet år är troligtvis den mest imponerande vi någonsin kommer att få se på kokboksfronten. Han rör sig från bröd till choklad till glass till desserter och marmelad med en noggrannhet och passion som bara en sann mästare kan. Nu har turen kommit till kakorna.

277 sorters kakor är precis som titeln stipulerar en djupdykning blad världens kakor. Här finns kioskvältare, som biskvier och hallongrottor, som vi alla känner väl, misshandlade klassiker som ambrosiatårta och sorgligt bortglömda konditorijuveler som arrakskrans .

Recepten som Jan Hedh samlat på sig under ett helt yrkesliv på konditorier i Skåne, Schweiz, kryssningsfartyg och andra resor blandas med anekdoter och tips på var i världen man kan smaka det godaste exemplaren av just de kakorna. Jan Hedh passar också på att dela ut kängor till mindre nogräknade konditorier i allmänhet och bageriindustrin i synnerhet.

Detta är inte något för den slarviga novisen utan mer att betrakta som facklitteratur för konditorer och väldigt intresserade bakfantaster. Recepten är detaljerade och en hel del är krångliga, men nästan aldrig onödigt krångliga och alltid med förvaringstips. Den som följer recepten blir rikligt belönade med de bästa kakor man kan bjuda på.

277 sorters kakor är den vitamininjektion som kak-Sverige så väl behöver.

Bland Jan Hedhs tidigare böcker finns Bröd (2004), Sylt & Marmelad (2007), Glasspassion (2008) och Choklad mer av det goda (2008).

Fler liknande recept