Enkla muffins

Saftiga och goda enkla muffins. Man kan smaksätta med bär om man har lust.

Radiokaka

Klassisk svensk kaka som såklart fått sitt namn för att den ser ut lite som fronten på en gammal transistorradio. Tycker man radiokaka är ett töntigt namn så kan man istället kalla den vid något av sina andra namn, som tex kexkaka, ischokladkaka eller källarkaka.

Jitterbuggare

Klassisk kaka som hamnat lite i skymundan bakom cupkakes, macarons, muffins och vulgärt stora kanelbullar. Men det kanske är dags för rennässans för denna lättbakade och svängiga kaka. Recept ger en plåt, men kan enkelt dubblas.

Mintchokladkaka

En snygg och överraskande god mintchokladtårta.

Kolakakor

Goda skurna kolakakor som man gör i ett nafs.

Muggkaka

Snabbt, enkelt och billigt sätt att stilla sitt chokladkaksbehov. Muggkakan görs i en mugg i en micro, så det blir inte mycket disk heller.

Kakmonster

Bakning kan vara som trolleri! Ungar gillar att förvandla kakor till figurer om kakorna är hembakta eller köpta spelar noll roll. Med lite smält choklad och en påse godis kan man ha hur kul som helst! Överbliven choklad: Choklad innehåller en hel del fett, så spola inte ner den i…

Klenäter

Klassisk julkaka här i Leif Mannerströms version.

Havrekakor med russin

Spröda och goda havrekakor med russin. Vill man variera kan man byta ut russinen mot hackad choklad.

Japonais (Japaner)

Dessa kakor var specialitet på Conditori Lundagård i Lund när jag arbetade där och ugnarna var fulla av japanbottnar hela dagen eftersom efterfrågan var så stor på denna hasselnötssmakande kaka. Vi gjorde den som tårta också. Receptet kommer ursprungligen från Schweiz, och Max Hämmerli, som var verkmästare, tog med sig…

Ambrosiakaka

Få kakor har fått ett så tragiskt öde som ambrosiatårtan, som tillverkas av industrin i förpackningar som håller sig i flera månader och är fulla av konserveringsmedel. På Blekingsborgs konditori bakade vi dem på riktigt och kunderna köpte dem alltid så fort de var klara. Traditionellt strös glasyren bara med…

Apelsinringar

Dessa bakverk blir extra saftiga genom att de doppas i en citruslag med agar-agar som får den att stelna till. Med chokladdoppade ändar blir de ännu godare. Agar-agar går att köpa i kinesiska matbutiker. I kyl de håller sig färska i ca 7 dagar. De är lika goda när de…