Kummin- och västerbottensostbröd

Detta saftiga bröd är hållbart, och med ett lager gott smör ovanpå är det en riktig njutning. Servera gärna goda charkuterier till, och saltgurka och rädisor med flingsalt. Hovtraktör Werner Vögeli vurmade mycket för den goda västerbottensosten. Tyvärr är inte Werner med oss längre, men hans mission lever vidare med…

Japonais (Japaner)

Dessa kakor var specialitet på Conditori Lundagård i Lund när jag arbetade där och ugnarna var fulla av japanbottnar hela dagen eftersom efterfrågan var så stor på denna hasselnötssmakande kaka. Vi gjorde den som tårta också. Receptet kommer ursprungligen från Schweiz, och Max Hämmerli, som var verkmästare, tog med sig…

Ambrosiakaka

Få kakor har fått ett så tragiskt öde som ambrosiatårtan, som tillverkas av industrin i förpackningar som håller sig i flera månader och är fulla av konserveringsmedel. På Blekingsborgs konditori bakade vi dem på riktigt och kunderna köpte dem alltid så fort de var klara. Traditionellt strös glasyren bara med…

Apelsinringar

Dessa bakverk blir extra saftiga genom att de doppas i en citruslag med agar-agar som får den att stelna till. Med chokladdoppade ändar blir de ännu godare. Agar-agar går att köpa i kinesiska matbutiker. I kyl de håller sig färska i ca 7 dagar. De är lika goda när de…

Pistaschbitar

Denna goda chokladdoppade kaka har en härlig arom av äkta pistaschmandel och inte någon naturidentisk pistaschpasta som används på många ställen. Den eleganta chokladen Pur Caribé balanserar mandeltonerna, och brytningen av lite orangeblomvatten och Kirschwasser eller rom gör kakan till en exklusiv matupplevelse. Tänk på att inte baka botten för…

Rödbetscarpaccio med rödbetssorbet och riven pepparrot

Rödbetornas naturliga sötma gör sig väldigt bra i en sorbet, och den får en härlig färg. Förrätt skapad av den svenska konditormästaren Jan Hedh. Foto: Klas Andersson.

Pain au vin

Detta bröd smakade jag första gången på en liten restaurang i Alsace som mästerkocken Marc Haeberlln rekommenderat. De lagade världens bästa oxsvansragu i rödvin med glacerade schalottenlökar, rimmat sidfläsk och champinjoner som fått sjuda 24 timmar på Iåg värme. Till denna serverades en smörig potatispure på rattepotatis. Förrätten var Presskopf,…

Pestosnurror

Dessa bullar går lika bra att göra med tapenade. Servera till soppor, kallskuret och vitello tonnato, som är tunnskuret kokt kalvkött med tonfisksås med kapris och oliver – fantastiskt enkelt och gott.

Jan Hedhs choklad-panettone

Denna italienska specialitet är fantastiskt god, och att göra den med äppeljäst lärde jag mig på Pasticceria Motta i Milano. Får du tag på gult Italienskt vetemjöl blir dey ännu bättre elasticitet på degen, och brödet blir lättare och luftigagare. Varianten med choklad blir inte så söt. Startern som blir…

Chokladmarängtårta med vaniljglass

Denna fantastiskt goda dessert kommer att bli varje chokladälskares favorit. Även barnen kommer att tycka om den smakrika tårtan, som håller sig god i flera dagar. Har man ingen glassmaskin rekommenderas Gaggia Gelatieria.

Svartvinbärsgranité med vaniljpocherad persika

Denna goda, smakrika dessert är väldigt frisk, och kontrasten mellan svartvinbärsgranitén och de mjuka, vaniljsmakande persikorna blir väldigt raffinerad. Tyvärr använder vi svarta vinbär alldeles för sällan i Sverige.

Tahitivaniljglass i chokladtulipe

Detta enkla men raffinerade sätt att servera en god vaniljglass på är trevligt. Man kan också servera en god chokladsås till. Har man ingen glassmaskin rekommenderas Gaggia Gelatieria.