Rårakor

Servera rårakor som ett tillbehör till fisk eller kött eller som en liten förrätt med löjrom och gräddfil, eller något salt/sött som stekt fläsk och lingon.

Havtornsmarmelad

Havtorn växer i huvudsak längs våra sydliga kuster. De halvhöga buskarna trivs bäst i soligt läge. Havtornsmarmelad får en härligt orange färg och passar som pålägg, till grönmögelost och getost, men kan även ringlas över vaniljglass.

Fikonchutney

God fikonchutney som passar bra med knäckebröd och en starkare hårdost, som till exempel Västerbottensost.

Ättiksgurka

Ättiksgurka eller smörgåsgurka är gott på mackor, speciellt med leverpastej, eller som tillbehör till kött eller smakrika fågelrätter. Detta recept på ättiksgurka är utan tjafs som chilli, pepparrot och dillkronor.

Engelsk frukost

“Full english breakfast” serveras lite olika beroende på var i england man äter den. De viktigaste beståndsdelarna är dock alltid bröd, bacon och ägg.

Bondomelett med skinka

Bondomelett är ett perfekt sätt att laga till en matig och god lunch på gårdagens rester. I detta recept slutgräddas bondomeletten i ugnen men det går bra att använda spisen också. Vill man grädda i ugnen rekommenderas en bra gjutjärnspanna.

Mangosmoothie

En god smoothie med mangosmak. En mangosmoothie passar till frukost, brunch och mellanmål.

Nyttig müsli

En lyxig och nyttig müsli med lågt gi. Att göra sin egen müsli lätt. Denna hemmagjorda müsli räcker i drygt en månad för en person.

Äggröra

Äggröra är en mångsidig rätt som passar både på frukostmackan, till stekt bacon eller rökt lax.

Laputabröd

Skållat skånskt rågbröd som håller sig saftigt och färskt länge. Brödet går dessutom att frysa med bra resultat. Om namnet syftar på det Laputa som Gulliver besöker i Jonathan Swifts roman från 1726 är höljt i dunkel.

Rekordsnabb räksallad

Den som vill få en snabb start på dagen lägger frysta räkor i kylskåpet dagen före. Färdigkokta ägg har man självklart där. Det ska man alltid ha. Det kan verka överflödigt med ett recept på en sådan här rätt, men här är det ändå.

Fikonmarmelad

Ett enkelt recept på fikonmarmelad. Vill man ha en mörkare och ännu mer smakrik marmelad kan man byta strösockret mot muskovadosocker. Fikonmarmelad passar till smakrika ostar, t.ex. getost. Receptet på fikonmarmelad ger två små burkar färdig marmelad.