Vildsvin är inte nåt som bara är för galliska tecknade seriefigurer som slåss med romare. Nu när vildsvin blivit så vanligt i sydsvenska skogar så ska man passa på och hjälpa till att hålla stammen nere. Detta recept är i sann fransk anda. Allra godast blir det såklart om man har jägarexamen och skjuter ett vildsvin själv.
Vildsvinsstek
Ingredienser (8 portion)
1 ½ kg ben- och svålfri vildsvinsstek
salt
svartpeppar
paprikapulver
malen koriander
smör
1 morot
1 liten gul lök
1 liten knippa persilja
2 lagerblad
1 påse ca 60 g valnötskärnor
2 ½ dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 msk soja
2 msk tomatpuré
1 dl vispgrädde
vetemjöl
Tillagning
Sätt ugnen på 125 grader.
Bind upp steken med hushållssnöre om den inte är nätad.
Krydda köttet väl runtom med salt, peppar, paprikapulver och koriander.
Bryn steken väl runtom i en panna smör.
Lägg den i en stekgryta och sätt i en stektermometer.
Skär moroten i bitar.
Skala och klyfta löken.
Bryn detta och lägg tillsammans med persilja runtom vildsvinssteken.
Smula lagerbladen och hacka valnötskärnorna. Strö det på steken.
Späd med vattnet och smula ner buljongtärningen.
Bräsera steken på svag värme under lock tills termometern visar 70 grader. Ös gärna några gånger under stekningen.
Ta upp köttet och låt det vila 15 minuter invirat i aluminiumfolie.
Sila skyn ner i en såskastrull och pressa innehållet mot silen.
Tillsätt soja och tomatpuré, späd med grädden och smaka av med salt och peppar.
Koka ihop såsen eller red den med lite vetemjöl utrört i vatten.
Servera vildsvinssteken med såsen, kokt potatis och brysselkål.