Västerbottensost-cheesecake med vinbärstopping

Jättegoda aptitretare och perfekt om du vill “bekvämimpa”! Grunden förbereds dagen innan och snittarna klarar sig färdiggarnerade några timmar i kylen. Serveras i små munsbitar, gärna med ett glas champagne. Vinbärssaften går bra att byta ut mot till exempelutspädd havorns-juice eller lingondricka. Det här är ett bra grundrecept som du kan smaksätta efter humör och smak. Till exempel med kummin, örtkryddor eller vitlök.

[ssba-buttons]

Ingredienser (30 portion)

Botten
8 skivor grovt bröd
50 g smör, smält
Fyllning
3 dl visp- eller mellangrädde
½ tsk chilipulver
½ vitpeppar
300 g Västerbottensost, riven
salt
3 gelatinblad
2 dl vinbärssaft, lättsötad

Tillagning

Fodra en 1 ½ liters brödform med plastfolie. Mixa bröd och smör, tryck ut i formen till en jämn botten. Ställ i kylen.

Koka upp grädde, chilipulver och peppar, dra kastrullen från plattan. Vispa ner osten tills den smält helt och låt svalna. Smaka av med salt och häll i formen. Låt stelna över natten.

Lägg gelatinblad i kallt vatten 5 minuter, krama ur och smält med 1 dl saft. Rör ner resterande salt och häll gelén över ostkakan. Låt stelna i kyl. Skär i små bitar, doppa kniven i varmt vatten mellan snitten.

Fler liknande recept