Vaniljglassfyllda profiteroles

Lyxig dessert som kräver lite handlag men som blir uppskattad av både barn och vuxna. Servera med kolasås. Allra bäst blir det om man gör sin egen hemgjorda vaniljglass till fyllningen.

[ssba-buttons]

Ingredienser (4 portion)

1 ½ vatten
50 g smör
60 g vetemjöl
1 msk strösocker
1 nypa salt
2 uppvispade ägg
vaniljglass

Tillagning

Lägg vatten och smör i en tjockbottnad kastrull. Låt smöret smälta på medelvärme.

Höj värmen och tillsätt mjöl, socker och salt. Blanda kraftigt med en träslev. Håll på tills degen är blank och mjuk och släpper från kanterna.

Låt svalna lite.

Sätt ugnen på 225 grader (varmluft 200 grader).

Tillsätt ägget i omgångar och vispa in tills degen är elastisk och lätt rinner av en sked.

Fyll en sprits (medelstor tyll) med smeten och spritsa ut femkrons-stora "toppar" på en plåt med bakplåtspapper. Runda gärna till toppen lite med en blött finger.

Grädda mitt i ugnen till mörkt gyllene i 15-17 minuter. Eventuellt får man sänka värmen lite på slutet. Öppna absolut inte ugnen under gräddningen, då sjunker de ihop.

Låt svalna på bakgaller och förvara i lufttät burk.

Ställ in den djupfrysta vaniljglassen i kylen i 30 minuter så den mjuknar lite.

Rör om i glassen och fyll den i en sprits. Spritsa in glassen i profiterolesen. Här är det viktigt att man är snabb så glassen inte smälter och rinner ut. Förvara i burk i frysen.

Servera med kolasås.

Fler liknande recept