Traditionell kötträtt från Toscana med färska örter. Om man låter potatisen steka i samma form som kötter får den en härlig smak från stekspadet. Servera gärna köttet tillsammans med rostade tomater.
Ugnsstekt kotlettrad med rostad potatis
Ingredienser (180 portion)
2 kg kotlettrad av gris, med ben
4 vitlöksklyftor
4 kvistar färsk rosmarin
1 citron
2 tsk fänkålsfrön, nystötta
flingsalt
nymalen peppar
¾ dl olivolja
2 dl vitt vin
1 kg potatis
Tillagning
Sätt ugnen på 175 grader. Finhacka lök och barren från 2 av rosmarinkvistarna. Skala citronen med en potatisskalare och strimla sedan skalet så tunt som möjligt. Blanda vitlök, hackad rosmarin, citronskal, fänkål, salt och svartpeppar.
Gör små snitt runt om i köttet med en spetsig kniv. Tryck in ungefär hälften av fyllningen i hålen. Klappa resten av kryddblandningen runt om köttet. Lägg de resterande två rosmarinkvistarna ovanpå köttet och knyt fast med bindgarn.
Lägg köttet i en långpanna. Ringla över olivoljan och häll vinet runt köttet.
Stek i mitten av ugnen cirka 1 timme och 50 minuter. Ös med jämna mellanrum.
Borsta potatisen och skär den i grova bitar. Lägg den runt köttet när cirka 50 minuter av stektiden återstår. Blanda med stekskyn och krydda med salt.
Ta ut ur ugnen och låt vila under folie cirka 10 minuter.
Skär bort bindgarnet och lossa köttet från benet. Skär upp köttet i tunna skivor.