Tournedos

En av livets absoluta njutningar är en mör köttbit som stekts till perfektion. Vad som är perfektion varierar såklart beroende på vem man frågar. Dessa har en röd kärna och perfekt stekyta. Vill man ha dem mer well-done så steker man längre helt enkelt.

Det bästa tipset för att lyckas med kött, förutom att köpa det bästa köttet man har råd med, är att ta ut det ur kylen i god tid så det är nästan rumstempereat när man börjar. Minst en timme innan alltså.

Detta recept har även två såser till, men det finns såklart andra såser som också passar till, t.ex. en enkel bearnaise.

[ssba-buttons]

Ingredienser (4 portion)

500-600 g oxfilé
2 msk smör
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
Rödvinssås
½ paket bacon, (à 140 g) tunna strimlor
1 finhackad schalottenlök
2 dl rött vin
1 msk koncentrerad kalvfond
2-3 tsk maizena majsstärkelse (utblandad i lite kallt vatten)
nymald svartpeppar
1 msk smör
Svampsås
100 g färsk skogschampinjon
1 msk smör
½ strimlad gul lök
1 dl vatten
1 msk koncentrerad kalvfond
1-2 msk torr vermouth
2 tsk maizena majsstärkelse (utblandad i lite kallt vatten)

Tillagning

Rödvinssås: Fräs bacon och lök i en tjockbottnad kastrull tills löken mjuknat.

Tillsätt vin och kalvfond, koka samman något.

Red med maizenavatten.

Låt sjuda 3 minuter.

Tillsätt smör vid servering.

Svampsås: Skölj, ansa och skiva svampen.

Hetta upp smöret i en tjockbottnad kastrull och stek lök och svamp tills de får färg.

Tillsätt vatten, kalvfond och vermouth.

Red med maizenavatten.

Låt sjuda 3 minuter.

Smaka av med svartpeppar.

Tournedos: Dela oxfilén i lika stora delar (à 50 g) och knyt ett steksnöre runt varje så att de blir runda.

Hetta upp smöret i en gjutjärnsstekpanna, salta och peppra och stek ca 2 minuter på varje sida.

Klipp bort snörena och lägg upp 3 bitar på varje tallrik.

Fördela de värmda såserna på dem.

Servera med potatis.

Fler liknande recept