Spansk potatisomelett som passar som tapas till ca 8 personer eller som förrätt till 4 personer.
Tortilla med heta räkor
Ingredienser (4 portion)
Tortilla
6 potatisar av fast sort
1 liten gul lök
1 msk spansk olivolja
1 tsk salt
1 nypa nymald svartpeppar
3 ägg
Heta räkor
200 g nyskalade räkor (ca 700 g med skal)
2 salladslökar
1 röd spansk pepparfrukter
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 krm havssalt
Tillagning
Skala och skär potatisen i tunna skivor.
Strimla löken tunnt.
Hetta upp olivoljan i en stekpann. Stek potatisen på medelstark värme ca 10 minuter.
Tillsätt lök, salt och peppar och stek ytterligare några minuter tills löken och potatisen är mjuka.
Vispa upp äggen och häll dem över potatis- och lökblandningen.
Rör försiktigt med en gaffel så att smeten rinner ner i blandningen.
Stek på medelstark värme några minuter. Vänd med hjälp av ett lock och stek andra sidan några minuter till.
Skala räkorna.
Ansa och finhacka salladslöken.
Dela, kärna ur och ta bort de vita innerväggarna på pepparfrukten. Skala vitlöken. Finhacka pepparfrukt och vitlök.
Stek salladslök, pepparfrukt och vitlök i olivolja ca 2 minuter.
Rör ner räkor och persilja och låt allt bli hett. Smaka av om det behövs salt.
Servera tortillan i bitar toppad med räkor.